İSTANBUL YAPAY RESİF PROJESİ UYGULAMALI FARKINDALIK EĞİTİMİ YAPILDI
Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün desteği ile İl Müdürlüğümüz Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından uygulanan ve çalışması halen devam eden İstanbul Yapay Resif Projesi çalışmalarına 2019 yılında başlanılmış, 2022 yılında Burgazada-Heybeliada’da bulunan lokasyona 60 adet Yapay Resif, Sarayburnu Açıklarında bulunan lokasyona 90 adet Yapay Resif atımı ile devam etmiş olup, toplamda bugüne kadar 660 adet Yapay Resif ve 39 adet Anti-Trol Resif Atımı yapılmıştır.
Projenin devamı kapsamında; Sarayburnu Açıklarında bulunan lokasyona 120 adet Yapay Resif, Heybeliada-Büyükada arasında bulunan lokasyona da 630 adet Yapay Resif Ünitesi ve 56 adet Anti-Trol Ünitesinin deniz altına yerleştirilmesi planlanmıştır. Projenin tamamlanmasıyla beraber toplamda 1.453 Yapay Resif Ünitesi ve 95 adet Anti-Trol Resif atımı tamamlanmış olacaktır.
Yapay resifler; deniz canlıları için yeni tip habitatlar oluşturmak veya mevcut habitatları korumak ve geliştirmek amacıyla deniz dibine yerleştirilen yapılardır. Yapay Resif kümeleri oluşturmanın başlıca amaçları; küçük balıkçılığı desteklemek, biyolojik çeşitliliği arttırmak, yasadışı balıkçılık operasyonlarını engellemek, çeşitli nedenler ile kaybolmuş veya zarar görmüş habitatların eksikliğinin gidermektir.
Uygulanan projeye yönelik İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve Müdürlüğümüz arasında yapılan protokol kapsamında yürütülen çalışmalarda farkındalık sağlayabilmek için 19.10.2022 tarihinde S.S Küçükyalı Su Ürünleri Kooperatifinde, projenin bilimsel danışmanı İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Benal GÜL tarafından, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta Dairesi Başkanlığı Deniz Zabıta Amirliği, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü, İstanbul Liman Başkanlığına İstanbul Yapay Resif Projesi Uygulamalı Farkındalık Eğitimi’ hakkında bilgilendirme sunumu yapılmıştır.
Etkinliğe, Vali Yardımcımız Sayın Uğur ALADAĞ, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet KARAKULAK ve İl Müdürümüz Ahmet Yavuz KARACA Konuşmacı olarak katılım sağlamıştır. İl Müdürümüz Ahmet Yavuz KARACA, Yapay resiflerin Marmara Denizi için biyoçeşitlilik artışına ne kadar önemli bir gelişme sağlamış olduğu ve yapay resiflerdeki canlılığın her geçen gün artmasının beklendiğini ifade etmiştir.
Eğitim Sunumunun ardından, Sayın Vali Yardımcımız Uğur ALADAĞ, Öğretim Üyesi Saadet KARAKULAK, İl Müdürümüz Ahmet Yavuz KARACA, İl Müdür Yardımcımız Rafet AYDIN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürümüz S. İrfan SOYSAL ve Şube Müdürlüğü Teknik Personeli ile dalış ekibi olan Kurumlardan görevli personelle birlikte Burgazada-Heybeliada bölgesine yerleştirilen yapay resif kümelerine bulunduğu alana gidilmiştir. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, Kıyı Emniyeti ve İl Emniyet Deniz Limanı kurumlarından gelen ekipler tarafından dalış yapılmıştır. Eğitim, katılım sağlayan Kurumların personellerine katılım ve teşekkür belgelerinin takdimiyle son bulmuştur. 20.10.2022 / GÖSTERIM SAYSI : 237 / ARŞIV